++385 91 900 46 04

Milna

Milna je smještena na zapadnom dijelu otoka Braca, 18 km. udaljena od Supetra. Milna je jedno od najskladnijih ‘malih mista’ baroknog urbanizma na dalmatinskoj obali i najbolja prirodna luka na otoku Bracu u kojoj je još za vrijeme gradnje Dioklecijanove palace u Splitu carevo brodovlje nalazilo sigurnu luku.
Milna je osnovana u XVI. st., a razvila se oko kaštela obitelji Cerinic koja je podigla crkvicu sv. Marije. Milnom dominiraju reprezentativne dvokatnice milnarskih brodovlasnika i kapetana iz XVIII. i XIX. st. Njihovi jedrenjaci plovili su cijelim Mediteranom i dalekim oceanima. Sredinim XIX. st. u milnarskim brodogradilištima sagradeno je cak 16 jedrenjaka. Karakteristicni dalmatinski brod bracera (koja je ime dobila po talijanskom nazivu otoka Braca, Brazza), svoj prototip je dobila upravo u Milni. U uvali Osibova nalazi se stara goticka i nova crkva sv. Josipa.
Uvala u kojoj je smještena Milna racva se u dva rukava, Žalo i Panteru. Danas se na tom prostoru nalazi marina s više privezišta, moderno opremljena za siguran boravak i servis nauticarima iz cijelog svijeta. Kristalno cisto more, domaca zdrava hrana, idealni uvjeti za ronjenje, jedrenje, ribolov, cesta i brza povezanos sa kopnom, osnovni su razlog za dolazak u ovo prekrasno mediteransko mjesto. Ljepote obližnje luke Bobovišca, sela Ložišca i Podhume, okolnih plaža i skrovitih uvala u sjeni borova dodatna su garancija nezaboravnog odmora daleko od buke i stresa modernog života..Actual weather in destination


© 2021 Radesko, All rights reserved
created by step2web,s.r.o.