++385 91 900 46 04

Podgora

Podgora je jedno od najslikovitijih mjesta Makarske rivijere. Izmedu dva svjetska rata bilo je nekoliko naselja uz obalu ciji su se stanovnici bavili ribarenjem, pomorstvom i turizmom. Godine 1923. osnovano je Društvo za uljepšavanje mjesta. Do Drugog svjetskog rata izgradeno je nekoliko manjih pansiona i hotela. Naselje se pocelo jace razvijati nakon potresa 1962. godine u kojem su najviše stradale kuce u Gornjoj Podgori pa je i to bio dodatni poticaj koji je povlacio ljude na obalu. Danas je Podgora opcina sa 2880 stanovnika.
Vremenom je Podgora izrasla u jedno od najatraktivnijih turistickih mjesta u Dalmaciji. U Podgori se nalazi živopisna luka za ribarske brodove, te šetalište s prekrasnom kamenom rivom. Na brežuljku iznad luke nalazi se spomenik 'Galebova krila', podignut 1962. godine u znak sjecanja na osnivanje pobjednicke antifašisticke dalmatinske mornarice u Drugom svjetskom ratu. Podgora se prvi put spominje 1477. godine. Podgora je od davnine poznato ribarsko središte. Luka je i danas puna kocarica i drugih ribarskih brodova koji Podgori daju poseban kolorit. Istocno od Podgore nastavlja se naselje Caklje s plažom i novoizgradenom lucicom za brodove.
Turisticka Podgora skladno je uklopila nove sadržaje i hotele u postojece naselje starih ribarskih kuca. Dvorišta kuca za odmor i aprtmana su puna mediteranskog raslinja i voca: naranaca, limuna i mandarini. Podgorani nisu zapustili ni svoje staro selo pod Biokovom. Povezali su ga modernom cestom, održavaju prastare maslinike i vinograde, obnavljaju djedovinu dovodeci cesto i svoje goste da uživaju u prelijepim vidicima, domacim specijalitetima i vinima. U staroj Podgori lijepa je crkva Svih Svetih gdje se tradicionalno slavi nadaleko poznata svetkovina Sv. Vicenca prve nedjelje nakon Velike Gospe.Actual weather in destination


© 2021 Radesko, All rights reserved
created by step2web,s.r.o.